Triumfbågen / Arc de Triomphe

Ett av Paris mest berömda monument

300x250 City

Triumfbågen i Paris uppfördes mellan 1806-1836 och påbörjades av den franske arkitekten Jean François Thérèse Chalgrin och avslutades av Guillaume Abel Blouet. Detta ståtliga monument står mitt på den runda platsen Charles de Gaulle, tidigare kallad place de l’Etoile, beroende på de tolv avenyer som strålar ut från den. Napoleon gav order om bygget, triumfbågen färdigställdes under Franrikes sista regerande kung och den tilläggnades slutligen de okända soldater som stupade under första världskriget. När man idag ser silhuettens harmoniska proportioner och betraktar de vackra utsmyckningarna är det lätt att glömma att dess ursprungliga roll var att fira Napoleons segrar. Triumfbågen står i linje med två andra bågar, den vid Carrousel nära Louvren och den i La Défense. Triumfbågen, med sina 50 meter, är dubbelt så hög som den förstnämnda men endast hälften så hög som den sistnämnda.

Från toppen har man en utsikt i 360 grader över de tolv avenyerna och staden bortom dem. Den är öppen för allmänheten och här kan Ni få en otrolig utsikt och se Champs Elysées, Eiffeltornet och Grande Arche i affärsdistriktet i Paris. Eftersom det är öppet till sent på kvällen, är det ett utmärkt ställe att se på solnedgången  under sommarmånaderna.

Det finns också ett litet museum inne i Triumfbågen som ger en mycket fascinerande fakta om dess historia och byggandet av den. Tyvärr finns det ingen hiss utan Ni måste klättra uppför många trappor för att uppleva dessa saker.

Den okända soldatens grav

Under Triumfbågen ligger monumentet den okända soldatens grav vilket Ni kommer se ifall ni besöker bågen. Det är en symbolisk grav för att hedra de stupade soldaterna under första världskriget. Graven upprättades på vapenstilleståndsdagen 1920 och har en låga till minne av de döda som aldrig nämndes. Den brinner nu för de stupade i båda världskrigen. Detta monument inspirerade Storbrittanien när de upprättade sin version i Westminster Abbey. En ceremoni hålls 11 november varje år, vilket är årsdagen av den vapenvila som undertecknades mellan Frankrike och Tyskland 1918.

Adress:
Arc de Triomphe
Place de Charles de Gaulle
75008
Paris
Frankrike