Shopping

Shopparnas paradis

Första och åttonde arrondissementet

300x250 City

Dessa två arrondissement utgör tillsammans högersidans bästa shoppingområde med: rue du Faubourg St-Honoré, där de stora modehusen ligger, samt Champs-Elysées. Dessa två gator är ett smärre paradis för shopping i Paris. Prova också Palais Royal i utkanten av Första Arrondissementet, där de stora shoppingarkaderna ligger. Palais Royal inbjuder till en lite lugnare shoppingtur än de två förstnämnda alternativen. Avenue Montaigne är nog den gata som räknas som Paris mest glamourösa shoppinggata, Ni kommer förstå varför när Ni besöker den. På gränsen till nionde arrondissementet ligger också boulevard Haussmann där många märken i mellansegmentet huserar.

Tredje och fjärde arrondissementet

Rue de Rivoli och rue St-Antoine är bra shoppinggator för vanliga människor som inte precis har vunnit på Lotto. Här hittar Ni både större klädkedjor och små budgetbutiker. Två bra ställen är La Samaritaine och BHV.

Varuhus

De två stora varuhusen i Paris heter Au Printemps och Galeries Lafayette. Här finns allt mellan himmel och jord, och det är en bra utgångspunkt om Ni vill se och shoppa lite av varje. I bottenvåningen ligger parfymerierna som ofta har bra erbjudanden på ansiktsprodukter och krämer. Är Ni sugna på att göra fynd är detta rätt våning att besöka.

Specialbutiker

Au Nain Bleu

Gigantisk och välkänd butik för barntillbehör och leksaker. Här finns både rasande dyrt och mera rimliga priser. 408 Rue St-Honoré, 8e.

Baccarat

Denna butik har sålt kristall sedan 1764. Ståtligt men definitivt inte billigt. Butiken har fyra avdelningar i staden, bland annat på Place de la Madeleine.

Fauchon

På Place de la Madeleine ligger en av stadens mest populära butiker för delikatesser av alla de slag. Det är inte billigt, men i gengäld är det en upplevelse att gå på upptäcktsfärd här och låta sig frestas av det imponerande urvalet. Självklart finner Ni här allt Ni kan tänka er i form av presenter. Kom ihåg att även marmelad och senap tekniskt sett betraktas som vätska när Ni ska flyga hem, och de beslagtas om Ni har dem i handbagaget. Detsamma gäller naturligtvis för vin och liknande, medan choklad och kryddor går fria. Metro: Madeleine.

Annexe des Créateurs

Visserligen är detta en second hand-butik, men förmodligen den trendigaste Ni någonsin stött på. Här säljs de främsta namnen inom mode med en rabatt på mellan 30 och 70%. Inte helt fel alltså. Kläderna är endast lätt begagnade, i regel av oerhört rika damer som vägrar bruka kläderna mer än en gång eller en säsong. Se mer på www.annexedescreateurs.com. 19 rue Godot de Mauroy, 9e.

Hermès

Frankrikes och världens ledande märke vad gäller slipsar, näsdukar, sjalar och väskor förstås. Hermés symboliserar konservativ ultralyx och det det är precis det som erbjuds i deras butik. Här finns ett överdåd av mönster och material, tillsammans med accessoarer, badhanddukar och liknande. 24 rue du Faubourg St-Honoré, 8e.

Louis Vuitton

Väskor, väskor, väskor! 101 avenue des Champs-Elysées.
Louis Vuitton by night

Fnac

Finns på många ställen. Det gäller stora musikbutiker där Ni också kan köpa film, dataspel och annan teknik. Fnac-butikerna säljer också biljetter till konserter och olika kulturarrangemang.

Bra att köpa i Paris

Parfym, skönhetsartiklar och smink

Går Ni i några av de stora varuhusen, som Printemps, kan Ni ofta få bra erbjudanden på paket med olika parfymer eller krämer av kända märken. Men här finns också lokala märken av utmärkt kvalitet. Bourjois, som tillverkas på samma ställe som Chanel, Lierac, Galenic och Vichy är några av de lokala märken som håller en hög standard. Dessa är i regel billigare här.

Mat och delikatesser

Alltid en populär souvenir eller gåva. Gå i det lokala snabbköpet och köp fransk senap (Maille eller Meaux), kaffe, choklad eller vad som nu ser kul och spännande ut. Kom ihåg att Ni inte kan ta vätskor, som t.ex. vin i handbagaget. Franska ostar är också läckra, men undvik att ta dem i handbagaget om de inte är vakuumpackade. Det finns risk annars att de stinker på grund av det lägre trycket i kabinen.

Modekläder

Även om staden är ett modecentrum så behöver Ni så klart inte att gå till de allra dyraste butikerna för att få något snyggt och smart med hem. Även mindre butiker är fulla av kläder inspirerade av de dyra märkena. Ni kan också hitta smarta accessoarer vid stånden utanför butikerna på Boulevard Haussman.

Marknader

Marché au Puces St.-Ouen de Clignancourt

Paris mest berömda loppmarknad, som har mellan 2500 och 3000 stånd som säljer allt från skräp till antikviteter. Det kan vara lite svårt att få till ett bra köp om Ni inte talar franska eller är en passionerad samlare, men det är en upplevelse ändå. Inte lika lätt att pruta här som i delar av Asien till exempel. Ta vara på plånboken, det finns en del ficktjuvar i trängseln. Metro: Porte de Clignancourt.

Konstmarknad

Paris Art Market är ett bra mål för en söndagsutflykt. Det ligger vid foten av Montparnassetornet och är som ett friluftsgalleri, där normalt omkring 100 konstnärer visar skulpturer, målningar och fotografier, smycken och unika hattar. Öppet söndag 10-19.30, metro: Montparnasse.

Marché Buci

En traditionell matmarknad. Inte så stor, men vacker och inbjudande. Metro: St-German-des-Prés.