Sacre Coeur

Basilikan Sacre Coeur

De vita kupolerna och kampanilerna på denna neo-bysantiska basailika, skämtsamt kallad “Sucre-Coeur” (Sockerhjärtat), brukar vara det första man ser av Paris när man närmar sig landsvägen. Att den skulle ligga på toppen av Montmarte bestämdes, i en slags nationell samling, efter den bittra förlusten i kriget mot Preussen år 1870. Pengar till bygget samlades in och arbetet startade 1875, men det dröjde ytterligare 45 år innan basilikan var klar, strax efter nästa stora krig, 1919.

Basilikan Sacre Coeur

Utsidan av basilikan är byggd i romersk-bysantinsk stil från Travertinsten. En av de första sakerna Ni kommer lägga märke till är statyerna av Jeanne d’Arc och kung Saint Louis IX som är i brons. En annan framträdande sak är ringklockan Savoyard, som väger runt 19 ton. Orgeln i Sacre Coeur är en annan höjdpunkt. Den är helt enkelt enorm. Den konstruerades ursprungligen åt en privat egendom av Aristide Cavaille-Coll.

När Ni besöker Sacre Coeur Basilica bör Ni definitivt försöka gå upp till toppen av kupolen för en smått otrolig utsikt över staden. En annan populär plats är den trädgård som finns för medititation som har en väldigt vacker fontän. Detta är en lugn fridful plats, i alla fall när det inte är för många turister i närheten.

Från terassen framför Sacre Coeur har man en spektakulär vy över Paris och vid klart väder kan man se 5 mil utanför staden.

Adress:
Place du Parvis du Sacré-Coeur
75018
Paris
Frankrike