Palais-Royal

Mysiga arkader och en fantastisk trädgård

Palais-Royal, som ursprungligen hette Palais-Cardinal är ett palats med tillhörande trädgård som ligger i första arrondissementet i Paris. Det är beläget mittemot Louvrens norra flygel.

Palais-Royal i Paris

Detta är ett trevligt och lugnt palats, med slottets trädgård i centrum. Här har de kulturella instutionerna en viktig plats bredvid charmiga arkader och pittoreska gamla gator. Palatset, en gång byggt av Kardinal Richelieu, rymmer idag kulturdepartementet och några andra myndigheter. Allmänheten har tillträde till trädgården via ingångarna genom någon av bågarna. Gården är innesluten på tre sidor av arkader och en elegant dubbel kolonnad på den fjärde sidan. Det är ett populärt lunchnöje att promenera i arkaderna och titta i de små affärernas skyltfönster.

På baksidan av trädgården finns några äldre byggnader som tillhör Bibliothèque nationale de France, frankrikes nationalbibliotek. Biblioteket har en imponerade samling böcker, dokument, kartor som uppgår till över 6.000.000 stycken. En stor del av kollektionen har dock flyttats till mer moderna inställningar annat håll.

På 1700-talet gjordes en tillbyggnad för Comédie Française, frankrikes nationalteater, där man spelar alla de klassiska verken. Från place André Malraux ser man ända till operahuset vid slutet av avenue de l’Opéra. Öster om slottet finns också andra vackra arkader, som Galerie Véro-Dodat vid rue Croix des Petit Champs. Väl värt ett besök!

Adress:
Palais-Royal
Place du Palais-Royal
75001 Paris
Frankrike