Notre Dame

Världens mest berömda gotiska kyrka

Notre Dame de Paris, “Vår dam från Paris” på franska, även känd som katedralen Notre Dame, är en gotisk, romersk-katolsk katedral på den östra halvan av Île de la Cité i fjärde arrondissementet i Paris, Frankrike. Katedralen anses allmänt vara en av de finaste exemplen på fransk gotisk arkitektur i världen.

300x250 City

Notre Dame började byggas 1163 på uppdrag av biskopen i staden, Maurice de Sully. Det tog dock hela tvåhundra år innan byggnaden var helt färdig. Senare ändringar har berövat kyrkan dess korskrank och en del av dess ursprungliga fönster med målade glas. Många statyer förstördes under revolutionen eftersom kommunarderna trodde att de föreställde franska kungar.

Notre Dame restaurerades på 1800-talet av arkitekten Voillet-le-Duc och han röjde även området runt katedralen. Från torget framför kan man beundra katedralens harmoniska proportioner och fasadens nästan perfekta symmetri. De rikt dekorerade dörrarna är krönta av statyer av kungar från Judéen. Ovanför det runda mittfönstret förbinder en kolonnad de två eleganta tvillingtornen. Södra tornet har en fantastisk utsikt, om Ni orkar med de 387 trappstegen.

Mittskeppet är 130 meter långt och 48 meter brett och 35 högt, sidokapellen är rikt dekorerade med målnigar, skulpturer och gravmonument. Den gamla sakristian, till höger om koret, rymmer katedralens skatter, bland annat en bit av det heliga korset. Note Dames skulpturer och glasmålningar visa på stort inflytande från naturalismen till skillnad från tidigare liknande samtida arkitektur.

Det finns fem klockor inne på Notre Dame. Den stora Le gros burdon, mer känd som Emmanuel, ligger i det södra tornet och väger drygt 13 ton. Emmanuel är konstruerad för att markera dygnets timmar samt för diverse olika tillfällen som till exempel nationella angelägenheter. Det finns ytterligare fyra klockor på hjul i norra tornet. Dessa klockor ringer vid olika tjänster och festivaler. Klockorna ringdes manuellt en gång i tiden, men rings numera med hjälp av elektriska motorer. Klockorna har även externa hammare för spela melodier från ett litet klaviatur.

Natten till den 24 augusti 1944, när Île de la Cité togs tillbaka  av de allierade pansartrupperna och delar av motståndsrörelsen var det ljudet av Emmanuel som meddelade staden om att dess befrielse var under väg.

Adress:
Notre-Dame
Place du Parvis Notre-Dame
75004 Paris
Frankrike

Telefon:
+33 (0)1 – 42 34 56 10

Hemsida:
http://www.notredamedeparis.fr