Orsay-museet / Musée d’Orsay

En dröm för följare av fransk konst och impressionismen

Musée d’Orsay i Paris är ett av de mer populära muséerna i Paris och Frankrike. Det är ett av mina favoritmuseer av alla möjliga typer av skäl. Jag älskar konsten. Jag älskar den struktur som innehåller det. Jag älskar där det ligger och jag älskar utsikten från taket över Seine över till Louvren med l’Opera och Montmartre i fjärran.

Gare d’Orsay som byggdes 1900, räddades åt eftervärlden genom en progressiv plan. Planen gick ut på att stationen skulle förvandlas till ett konstmuseum för perioden 1848-1914 och därmed agera som en slags kronologisk brygga mellan Louvren och Musée National d’Art Moderne. Musée d’Orsay invigdes av dåvarande presidenten Mitterand 1986. Den stora hallen, där stationsklockan fortfarande finns kvar, användaes för att skapa en känsla av enhet mellan målningar, skulpturer, arkitektur, design, fotografi och film. De olika samlingarna är sedan spridda över tre våningar.

Den nedre våningen har verk från 1848 till 1880. Här leder små trappor från huvudavdelningen till olika utställningar. Här finns många viktiga och kända skulpturer som bland annat Carpeaux La Dance. På båda sidor finns även en omfattande samling med målningar från samma period. Verk av Ingres, Delacroix, Corot, Coubert och realisterna, liksom början på impressionismen med tidiga verk av Monet, Manet och Pisarro.

Den översta våningen innehåller de viktiga impressionistiska och postimpressionistiska utställningarna. Många anser detta vara museets främsta attraktion. Här finns många rader av mästerverk: Manet (Olympia), Degas (Blå dansare), Sisley (Snö i Louveciennes), Renoir (Bröder), Monet (Parlamentet, Katedralen i Rouen), Cézanne (Kortspelarna), Van Gogh (Kyrkan i Auvers-sur-Oise), Gauguin och Pont-Aven-skolan, liksom Matisse, Toulouse-Lautrec med mera.

 


Mellanvåningen rymmer perioden från 1870 till 1914 och innehåller bland annat viktiga verk av Rodin (Balzac), målningar av nabisterna och även en del modern konst av Lalique, Guimard, Mackintosh och Wright.

En av de saker som jag verkligen tycker om Musée d’Orsay är det sättet som du kan få ut till takterrassen bredvid caféet som är högst upp i byggnaden. Där är det mycket trevligt att ta sig en god kopp kaffe samtidigt som man tittar på den trevliga utsikten.

Adress:
Musée d’Orsay
62 rue de Lille
75007 Paris
Frankrike

Telefon:
+33 (0)1 – 40 49 48 48

Hemsida:
http://www.musee-orsay.fr/