Louvren / Le Louvre

Världens största museum

Louvren Paris

Louvren i Paris är det största nationalmuseet i Frankrike och det mest besökta museet i världen. Museet Louvren / Le Louvre / Musée du Louvre grundades 1793 och rymde ursprungligen den kungliga konstsamlingen, som under åren utökades till den grad att den inte längre fick plats. Detta fick president Mitterand att initiera en renovering av byggnaden och utöka museet till hela Louvren. Detta projekt fick namnet Grand Louvre. En stor entréhall byggdes under en makalös glaspyramid, ritad av Ming Peï. Pyramiden framför Lourvren placerades mitt på Cour Napoleon. Pyramiden har blivit världsberömd då många turister tycker om att fotograferas bredvid den.

 

Från entrén kan man komma till de tre huvudavdelningarna, döpta till Sully, Denon och Richelieu. Samlingarna är uppdelade i åtta avdelningar:

  • Den egyptiska avdelningen rymmer bland annat Sfinxen från Tanis i röd granit, ett stort huvud av Akhenaton och den berömda Sittande skrivaren.
  • Det mest berömda föremålet i den orientaliska avdelningen är de assyriska bevingade tjurarna.
  • De grekiska, etruiskiska och romerska avdelningarna rymmer otaliga mästerverk. Missa inte Venus från Milo, Nike från Samothrake och de grekisk-romerska skulpturerna i Salle des Cariatides.
  • Samlingen med målningar består bland annat av ett bra urval från den italienska skolan (Giotto, Fra Angelico, Lenonardo da Vinci, Veronese, Titian och Rafael), från den franska skolan (Poussin, Watteau, Georges de la Tour), från den holländska skolan (Rembrandt, Rubens och Vermeer) och verk av de spanska mästarna (Munillo, Goya och El Greco).
  • Franska skulptörer är väl representerade på Louvren och inkluderar verk av Jean Goujon, Houdon och Pradier.
  • Konstföremålen är nu utställda i flygeln som kallas Richelieu, bland dem finns vackra bildvävnader och historiska föremål som Karl den stores svärd.
  • Avdelningen för grafisk konst rymmer teckningar, tryck och akvareller. Avdelningen för islamistisk konst kommer att växa under de närmaste åren.

Inside Le Louvre

Det finns dessutom en utställning  med konst från Afrika, Asien, Oceanien och Amerika. Le Carrousel du Louvre är ett lyxigt, underjordisk shoppingcenter med en egen glaspyramid, fast här står den på sin spets. Att utforska Louvren med dess omgivningar är något jag verkligen rekommenderar. Se dock till att ha gått om tid. Bara i museet går det att spendera dagar för den som vill.

Inträdet till Louvren kostar för närvrande €12 för vuxna. Det måste vara ett av de mest prisvärda muséerna som överhuvudtaget går att besöka.

Abu Dhabi

En något överraskande utveckling är att ett nytt Louvren ska öppna på en ö i Abu Dhabi. Kritiska röster ansåg att Louvren sålde sin själ i och med öppnandet av Abu Dhabi Louvre som annexet ska kallas. Louvre-museets chefer, konsthistoriker, kuratorer med mera skrev under en protestlista men det hjälpte inte. Franska kulturministern Renaud Donnedieu de Vabres skrev på avtalet med Sheikh Sultan bin Tahnoun al-Nahayan i Abu Dhabi år 2007. Avtalet innebär bland annat att olika franska museum ska låna ut sina konstverk till annexet på perioder om två år. Det nya museet ska bli 24.000 kvadratmeter stort och har designats av den franska arkitekten Jean Nouvel. Kostnaden förväntas bli uppemåt emot 83 miljoner euro. Det är tänkt att annexet ska öppna på ön Saadiyat 2012.

Palatset

Utgrävningen år 1977, under Cour Carrée, visade att under gården som är palatsets äldsta del, fanns resterna av det ursprungliga slottet, byggt ca 1200 av kung Filip II August. Under den guidade turen till detta ursprungliga Louvren får man bland annat se reserna av vallgraven och borgens grund. Turen startar i entréhallen under glaspyramiden. Det första palatset, byggt av Pierre Lescot i italiensk renässansstil, uttökades runt Cour Carrée och längs Seine under de följande tvåhundra åren. Ludvig XIV lät bygga in Cour Carrée med de ståtliga kolonnerna mitt emot kyrkan St-Germain-l’Auxerrois. Men kungen försvann snart till Versailles och palatset började förfalla. Under Napoleons tid byggdens den norra flygeln och triumfbågen vid Carrousel. Under andra hälften av 1800-talet lät Napoleon III slutföra längan längs rue de Rivoli.

Adress:
Le Louvre
99 rue de Rivoli
75001 Paris Cedex 01
Frankrike

Telefon:
+33 (0)1 – 40 20 53 17

Hemsida:
http://www.louvre.fr/