Konstutställningar

Konstutställningar i Paris 2011

Med Paris enorma utbud av konst och kultur är det lätt att finna någonting man är intresserad av. Här presenteras ett litet urplock av årets konstutställningar i staden, med enormt mycket mer att upptäcka på egen hand. Med mängder av prisvärda hotell Paris bor man på gångavstånd till flera av de stora konstmuseerna och gallerierna.

300x250 City

Louvren är en självklar mittpunkt bland Paris konstmuseer och här erbjuds mycket mer än bara Mona Lisa och Venus de Milo. Ett flertal temporära utställningar under året är väl värda att hålla ett öga på. Under våren pågår till exempel en utställning med verk av den tyske 1700-tals skulptören Franz Xaver Messerschmidt. Messerschmidt är känd för sina klassist utformade huvudskulpturer men som till skillnad från de flesta historiska byster avbildar komiska, och ibland groteska, anisktsutryck och miner. Under sommaren visas ett av Louvrens största mästerverk, Rembrants målning av pilgrimmerna vid Emmanus, tillsammans med andra dåtida representationer av Jesus, för den mer klassiskt intresserade.

Mellan maj och juni går utställningen Monumenta 2011 av stapeln på La Nef du Grand Palais. Den brittiske skulptören Anish Kapoor är årets inbjudna konstnär. Passande nog är Anish Kapoor mest känd för sin stora skulpturer och installationer, till exempel i Tate Moderns turbine hall i London. Kapoors verk, som ofta tar sin form från naturen och blir spektakulära med hjälp av starka färger och färgpigment, kommer att fylla 13.500 m² av Grand Palais. I denna fantastiska miljön med de enorma glasfönstren på La Nef blir denna utställning väl värd ett besök.

På Galeries Nationales du Grand Palais visas också en exklusiv utställning med verk av några av de största konstnärerna genom tiderna, bland annat Matisse, Cézanne och Picasso. Utställningen utgörs främst av Gertrud Steins samling som på sitt sätt lade grunden för den moderna konstens framgång genom att familjen var bland de första som uppskattade, och köpte, dessa verk.

Centre Pompidou

Centre Pompidou

Från september och framåt visas Centre Pompidou en utställning med särskilt utvalda verk av den store norske konstnären Edvard Munch. Munch som är mest känd för sin målning Skriet har haft stor betydelse för både nordisk och internationell 1900-tals expressionism och konst.

Mer kontemporär konst kan ses på Jeu de Paume som under sommaren bjuder på fotoutställning med den sydafrikanske dokumentärfotografen Santo Mofokeng. Mofokeng har avbildat klimatet i Sydafrika efter apartheid på ett politiskt och poetiskt sätt.

Avslutningsvis visas den lite magstarka utställningen med namnet Tous Cannibales på La Maison Rouge fram till mitten av maj. Här utforskas det tabubelagda ämnet kannibalism i både historiska verk och modern konst. En helt klart udda utställning