Museer

Några av världens bästa museum

En av Paris mest värdefulla aspekter och sidor är stadens alla museum, både världsberömda och mindre kända. Ett riktigt kap är är det museumkort, kallat Paris Museum Pass (tidigare känd som Carte Musées et Monument), som går att köpa. Detta kort ger inträde till mer än 70 museer och monument runt Paris och kommer i olika varianter. Det för 2 dagar kostar €30, 4 dagar €45 och för det långa 6-dagars får besökaren betala €60. Förutom att kortet i sig är väldigt prisvärt sparar det även turisten tid då köerna för att köpa biljetter till vissa museum kan vara väldigt långa. Kortet går att köpa på de deltagande museerna, turistbyråer, och alla större Metro och RER-stationer. Vissa speciella utställningar får kortinnehavaren dock ändå betala för.

300x250 City

Observera att de flesta museer och gallerier är stängda på antingen måndag eller tisdag så planera väl  för att undvika besvikelse. Louvren är stängt på tisdagar, medan Orsay-museet är stängt på måndagar som exempel.

Beakta även kortet ParisPass som ger tillträde till 60 sevärdheter såsom Louvren, Triumfbågen, kryssningar på floden samt resor med kollektivtrafiken.

Alla nationella museer är öppna gratis den första söndagen i månaden, notera dock att detta kan innebära långa rader av köer och trångt på utställningarna. Detta är speciellt sant under påskveckan. Paris verkligen exploderar med turister under denna tid. Vid Eiffeltornet till exempel måste människor köa i flera timmar för att få ta hissen upp.

Dessa listor är bara några av de höjdpunkter som Ni verkligen bör se om Ni kan under Ert besök i Paris. Bra listor över nästan allt att göra i Paris finner Ni i “Pariscope” eller “Officiel des spectacles”, veckotidningar för alla konserter och spelningar, konstutställningar, filmer och museer. Går att finna i alla kiosker.

Att besöka ett åtminstone ett museum i Paris är ett måste.