Montmartre

Konstnärernas hemvist i Paris

300x250 City

Denna anspråkslösa by i staden Paris blev en myt under 1800-talet då den togs över av konstnärer och författare. De lockades av de pittoreska omgivningarna och det bohemiska sättet att leva på. La Butte, som betyder kullen, lyckades behålla sin bykänsla och är fortfarande en mycket populär turistattraktion.

När området var som mest populärt bodde och arbetade många berömda konstnärer här. De träffades på kaféer och  på kabaréer som Moulin Rouge vars sångerskor och dansöser blev kända över hela världen genom Toulouse-Lautrecs tavlor och affischer. Halvvägs uppför kullen ligger ett oregelbundet hus (13 place Émile-Goudeau), känt som Bateau-Lavoir där, bland andra, Picasso, Braque och Juan Gris hade sina ateljéer. Det sägs att kubismen föddes här. Huset brann ner 1970, men har byggts upp igen. Längst upp på kullen finns byns torg, place du Tertre, beläget väldigt nära Sacré-Coeur.

Musée de Montmartre har verk och minnessaker av de konstnärer som levde och arbetade här och de smala kullerstensgatorna rymmer fortfarande en och annan överraskning. Här finns bland annat en vingård på rue des Saules och två kvarnar på den vindlande rue Lepic.

Idag är södra Montmartre, nära Pigalle, ett av Paris sexkvarter. Andra delar som toppen av kullen är mycket populära bland turister medan det finns lugnare områden i andra kvarter, bland annat i närheten av Place des Abbesses och i närheten av kyrkogården.

Adress:
Musée de Montmartre
12 rue Cortot
75018 Paris
Frankrike

Telefon:
+33 (0)1 – 46 06 61 11

Hemsida:
http://www.museedemontmartre.fr/