Les Champs-Élysées

Paris stora paradgata

Les Champs-Élysées i Paris är utan någon som helst tvekan paradgatornas paradgata. Allén byggdes i slutet av 1600-talet av arkitekten Le Nôtre, som en förlängning av Tuilerierna. Senare förlorade den sin lantliga framtoning och blev en fashionabel stadsgata, kantad av eleganta restauranger och kaféer. Idag är den Paris centrum. Här går de tävlande i Paris Marathon och Tour de France i mål och här går även den stora paraden på nationaldagen den 14 juli. Men “Les Champs” (fälten) är också en plats för nöjen och avkoppling. Stora och spontana sammankomster tar ibland plats på Champs-Élysées för firandet av populära evenemang och tillfällen. Några sådana exempel är nyårsafton, eller när Frankrike vann fotbolls-VM 1998. Gatan har även varit platsen för många stora politiska protester och sammankomster, bland anant de kopplade till presidentvalet år 2002.

Paradgatan Champs Elysees Paris Den lägre delen, från place de la Concorde, som ger en makalös vy över hela gatan, är utlagd som en engelsk park, skuggad av kastanjeträd. Till vänster ligger två föredetta palats, Grand och Petit, numera konstmuseer, och till höger står en staty av den franska motståndshjälten Jean Moulin, vars stoft överfördes till Panthéon den 19 december 1964.

Den övre delen sträcker sig från Rond-Point till Triumfbågen. Detta är den moderna delen av Champs-Élysées, där trottoarerna har utökats till sin ursprungliga komfortabla bredd. Här ligger banker, biografer och resebyårer och stora kaféer sprider sig ut på trottoarerna. Mellan Champs-Élysées och parallellgatan rue de Ponthieu ligger rader av fashionabla modebutiker.

Att strosa på Champs-Élysées är något Ni måste göra ifall Ni besöker Paris. På dagen är all affärsverksamheter öppna men jag tycker gatan gör sig bäst på natten, den är onekligen lika vacker som den är pampig.