Historia

Paris historia

Paris, huvudstaden i Frankrike, är med de 2,2 miljoner människor som bor i zon 1 (centrala Paris) och de ytterligare 9,9 miljoner människor i förorterna (la banlieue) – en av de största städerna i Europa. Paris har rykte om sig att vara den vackraste och mest romantiska av alla världens städer. Fullmatad med historiska byggnader och kultur är staden fortfarande enormt inflytelserik vad det gäller kultur, konst, mode, mat vetenskap och design. Detta har lett till att staden fått status som en av världens stora viktiga globala städer.

Beläget på floden Seine, i norra Frankrike, i hjärtat av Île-de-France. Staden Paris med dess administrativa gränser, som varit i stort sett oförändrade sedan 1860, har en beräknad befolkning på cirka 2,1 miljoner. Paris Unité urbaine, eller tätort, sträcker sig långt utöver de administrativa stadens gränser och har en beräknad befolkning på 9,93 miljoner. Paris aire urbaine, eller med omnejd, har en befolkning på nästan 12 miljoner och är en av de mest tätbefolkade storstadsområdena i Europa.

Området kring Paris huserar 36 av företagen på tidningen Fortunes Global 500 lista. Paris också värd för många internationella organisationer som Unesco, OECD och ICC.

Paris är ett av de mest populära resmålem i världen, med över 30 miljoner utländska besökare per år. Det finns många ikoniska landmärken bland sina många sevärdheter, tillsammans med världsberömda institutioner och populära parker.

Paris har alltid varit ett mål för näringsidkare, studerande och folk på religiösa pilgrimsfärder, men dess “turism” i egentlig bemärkelse började i stor skala först när resandet med tåg tog fart i mitten av 1800-talet. När Eiffeltornet blev klart 1889 gjorde turismen i staden ytterlige ett ryck.

Paris olika museer och monument är i särklass de mest uppskattade attraktionerna i staden. Det starka intresset från turister för dessa ting har även motiverat staden och staten att inrätta nya museum.

Stadens utan tvekan mest prisade museum, Louvren, har över 6 miljoner besökare per år. Även Paris katedraler är populära attraktioner. Katedralen Notre Dame och Sacré-Coeur Basilica får 12 miljoner och 8 miljoner besökare respektive.

Eiffeltornet, som är Paris mest kända monument, besöks av i genomsnitt över 6 miljoner besökare per år. Disneyland Resort Paris är en de nyare stora turistattraktionerna med över 12 miljoner besökare per år.

Paris – Europas kulturella centrum