Franska språkkurser

Plugga franska i Frankrike

Det sägs ofta att fransmännen är mer envisa än de flesta andra folk när det gäller att prata engelska. Ska man klara sig i Frankrike måste man kunna franska, så var det bara. Vare sig detta var sant eller ej tidigare klarar man sig nu för tiden mycket bra på engelska i Paris men man bör absolut vara beredd på situationer i vilka fransmän inte talar mycket engelska alls. I de stora turiststråken är det inga problem men kommer man utanför dessa, i småbutiker eller barer undangömda bland bostadskvarteren runt om i staden, är det en stor fördel att kunna konversera lite på franska.

För dem som inte kan franska sedan innan finns ett antal olika alternativ för hur man kan bygga upp sina grundläggande språkkunskaper. På hemmaplan kan man söka kurser hos till exempel medborgarskolan eller köpa böcker och CD-skivor för självinlärning. Ett mer spännande alternativ för dem som planerar ett besök i Paris kan dock vara att undersöka de alternativ som finns för språkkurser på plats i Paris.

Språkresor anses ofta förbehållna ungdomar men idag erbjuds flertalet kurser utomlands för vuxna resenärer. I Paris kan man finna flera skolor som erbjuder flexibla franska kurser som kan anpassas efter ens egna önskemål. Till exempel kan man gå en kurs på enbart en vecka, eller välja att studera under ett flertal veckor eller månader. Som turist kan en standardkurs rekommenderas eftersom den ger gott om tid på eftermiddagar och kvällar att upptäcka Paris. Med lektioner från 9-13 kan man utnyttja den lediga tiden att öva sin franska på kaféer och i små butiker runt om i staden.

Paris ovanifrån

Copyright: unicellular/Flickr

Under kurstiden kan man välja om man vill utnyttja möjligheten att bo hos en lokal värdfamilj i Paris, en unik chans att personligen lära känna Paris och dess invånare närmare. Är man inte intresserad av detta alternativ kan man på egen hand ordna boende eller bo i lägenhet tillsammans med andra studerande. För besökare till Paris som vill lägga ner tid och energi på att lära sig franska finns mycket att upptäcka bortom de vanliga sevärdheterna och turistmålen. Marknader, kvarterskrogar och undangömda museum är bara några av de saker som parisarna själva kan tipsa om.

Ett antal olika språkreseförmedlingar erbjuder språkkurser i Paris så det är viktigt att undersöka vilka alternativ som finns innan man bestämmer sig. Ett tips är kurser om kombinerar språkundervisning med andra ämnen, såväl teoretisk undervisning om fransk historia och kultur, eller fransk matlagning. En kurs kan på så vis utgöra en spännande och fördjupande aspekt av resan till Paris.