Eiffeltornet / La Tour Eiffel

Högsta byggnaden i Paris

Eiffeltornet i Paris byggdes av ingenjören Gustave Eiffel som en temporär attraktion för världsutställningen 1889. Det blev omedelbart en stor succé, firad av poeter och kostnärer och dess silhuett var snart känd över hela världen. Samtidigt blev det även en global symbol för Frankrike och en av de mest kända byggnaderna i världen. Tornet är den högsta byggnaden i Paris, med över 300 meter över havet, och den mest besökta avgiftsbelagda monumentet i världen. Hit kommer miljontals människor varje år. Det var nära att tornet revs 1909 när arrendet för marken gick ut, men det räddades av radiosändaren i toppen. Eiffeltornet var världens högsta byggnad fram till år 1930. Den tidigare nämnda radiosändaren blev 1957 kompletterad med en tv-sändare. Hittills har det berömda tornet haft fler än 220 miljoner besökare och varje år besöker cirka 6 miljoner byggnaden.

Eiffeltornet Paris

Några korta fakta om Eiffeltornet. Beläget på Champ de Mars är Eiffeltornet 324 meter högt och har 1.665 trappsteg. Hela konstruktionen väger mer än 10.000 ton, varav stålkonstruktionen väger 7300 ton.

När Ni besöker Eiffeltornet kan Ni ta hiss hela vägen upp eller gå trapporna till de två första våningarna. På första våningen finns en utställning om tornet, en restaurang och en postlåda där frimärkena stämplas “Paris Tour Eiffel”. Redan från andra våningen har man en fin utsikt över Paris. Där finns även affärer och en restaurang, döpt efter Eiffels samtida Jules Verne. Den bästa utsikten har Ni givetvis från den tredje våningen, högst upp. Där finns också en kopia av herr Eiffels arbetsrum och bilder i 360 grader över hela Paris.

300x250 City

Jag rekommenderar Er att försöka ta Er till Eiffeltornet på lite mer udda tider för att slippa köerna. Lördag och söndag runt 14:00 är nog de sämsta tiderna att försöka sig på en färd upp i hissarna då kön ofta är länge än 1 timme. Att åka högst upp med hissen kostar i skrivande stund €12.

Adress:
La Tour Eiffel
Champs de Mars
75007 Paris
Frankrike

Telefon:
+33 (0)1 – 44 11 23 23

Hemsida:
http://www.tour-eiffel.fr/