Bastiljen / Bastille

Minnen från den franska revolutionen

Bastiljen i Paris är för alltid förknippad med den franska revolutionen, för det var här den började. Det hatade fortret stormades av enorma folkmassor den 14 juli 1789 och revs senare till grunden. Stormningen av bastiljen får anses vara en av de viktigare händelserna i europeisk historia. Stenarna som är utlagda på torget visar var det låg en gång i tiden. I mitten av torget står en 50m hög pelare, Julikolonnen, som restes till minnet av offren för revolutionerna 1830 och 1848. Längst upp finns en bevingad figur av Dumont.

Det nya operahuset, ett av president Mitterands stora projekt, invigdes till tvåhundraårsfirandet av revolutionen. Projektet kritiserades dock hårt då det blev alldeles för dyrt samt eftersom det gällde ett operahus för vanligt folk. Opéra National de Paris-Bastille, ritad av den kanadensiska arkitekten Carlos Ott, är en harmonisk byggnad med en svängd fasad, täckt av grå sten i olika nyanser, som glittrar i solen och blänker i strålkastarljuset på natten. Den stora lokalen tar drygt 2700 åskådare.

Söder om operahuset har en nerlagd järnvägsviadukt förvandlats till ateljéer och butiker, Viaduc des Arts, där hantverkare säljer sina varor. Framför allt guld- och silver-arbetena är intressanta.

Adress:
Opéra National de Paris-Bastille
Place de la Bastille
75012
Paris
Frankrike

Viaduc des Arts
9129 avenue Daumesnil
75012
Paris
Frankrike